četrtek, 3. julij 2014

Rak samotarec

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste na obali pobrali polžjo hiško, ki se vam je zdela prazna, pa je v vas kmalu jezno zabolščal rakec samotar. Kaj je pri tem mislil rakec, ki ima lupino pravzaprav za skrivanje pred plenilci, bi bilo prav zanimivo vedeti. Vsekakor mora braniti svoje domovanje pred drugimi samotarskimi rakci, še posebej, če si je zaželel veliko prostora in je lupina tako velika, da jo na vsak način zahteva večji rakec.



Samotarski rakci (Paguridae) so prav posebni rakci. Za razliko od drugih rakov na zadku nimajo trdne lupine, ki bi jih ščitila pred plenilci, zato si morajo zaščito najti sami. Čeprav si za dom najpogosteje izberejo prav polžje hiške, niso izključene tudi lupine školjk ali celo košček lesa. V lupino se zagozdijo s pomočjo zadnjih dveh parov nog, dva para uporabljajo za hojo, sprednji pa je spremenjen v dve različno veliki klešči.

Samotarski rakec ima najraje detrit ter živalske in rastlinske ostanke. Razkosava jih z večjimi kleščami, ki jih uporablja tudi za obrambo, v usta pa nosi z manjšimi. Kljub imenu je pravzaprav družabna žival in ima rad bližino drugih rakcev. 

Včasih se rakcu zazdi, da ga njegovo domovanje že rahlo tišči. Takoj ve, kaj mora storiti, saj to zanj ni nič novega. Domovanje je menjal že ničkolikokrat, saj je starega že mnogokrat prerasel. Zato se odpravi na iskanje večjega doma. Zagleda ravno prav veliko polžjo hiško, a ko se ji približa, ugotovi, da je notri še prvotni stanovalec - polž. Rakec se odpravi naprej, saj ni v njegovi naravi, da bi zaradi hiške ubil polža. 

Oglejte si polžka, ki poleg menjave hiške preseli tudi svoje morske vetrnice, ki jih nosi na hiški za zaščito.

A tokrat ima z iskanjem prazne hiške nepričakovane težave. Polžev je sicer dovolj, a kaže, da ni dovolj njihovih plenilcev, ki bi za sabo pustili nepoškodovano prazno hiško. 



Nazadnje se mu nasmehne sreča. Sreča skupino rakcev, ki imajo vsi podobne težave kot on. In vsi so različne velikosti. Največji je ravnokar našel novo domovanje. Naš rakec se skupaj z ostalimi postavi v vrsto po velikosti. In vsi hkrati se preselijo v večjo hiško. Tako je, kot bi mignil, rešena težava cele skupine. Zdaj bodo lahko spet vsi brez težav grizljali mulj. Kajti če ne bi našli večjega domovanja, bi morali poskrbeti, da bi počasneje rastli in tako lahko obdržali staro hiško. Nič kaj prijetna misel.

Oglejte si, kako si rakci v vrsti menjajo hiško.

Lahko si tudi ogledate, kako se rakci borijo za polžjo hiško, ki jo je ravno izpraznil plenilec.

Ni komentarjev:

Objavite komentar