četrtek, 26. junij 2014

Rdeča morska vetrnica


Rdeča morska vetrnica (Actinia equina) je večino časa videti  kot simpatična rdeča žogica. V resnici je hud plenilec s 192 lovkami, razporejenimi v šest obročev, s katerimi lovi hrano. Ko se začne približevati oseka, jih vpotegne v telesno votlino in skrije. Tako v telesu ohrani vodo in lahko preživi dolgo odsotnost morja, velike spremembe temperature in celo to, da jo prekrije pesek. Za dodatno zaščito izloča še sluz, zaradi katere se izven vode svetlika.


Ko spet nastopi  plima, je čas za lov. Kljub temu, da živi pritrjeno, ulovi vse, kar se uloviti da. Poje skoraj vse, kar lahko ujame, pa naj bodo to školjke ali rakci. Največji del njene prehrane kljub temu sestavljajo polži, mahovnjaki in oklopniki. Ko vetrnica zazna prisotnost plena, ga napade s pomočjo nematocist, iz katerih se izstrelijo nekakšne harpune, s katerimi v ujeto žival izloči strup. Strup plen paralizira, da ne more pobegniti. In vetrnica ga hitro prebavi.

Kljub temu, da je strupena, ima tudi sama plenilce, ki na njen strup niso občutljivi. Goli polž Ae­o­lidia pa­pil­losa ne prebavi njenih strupenih celic in zato ne čuti nobenih posledic. Toda tudi vetrnica se zna braniti. Lahko se močno napihne in s tem nekako zmanjša obseg poškodb, lahko se odlepi od podlage in preprosto pobegne, lahko pa ostane in se brani z izstrelitvijo ožigalk, iz katerih se sprosti strup.


Naša vetrnica se je že najedla, pobegnila je plenilskemu golemu polžu in ugotovila, da ji ni več všeč živeti na enem in istem kraju. Ugledala si je boljši življenjski prostor in vse, kar ji stoji na poti, je druga morska vetrnica. To ji sploh ne pomeni težave, saj se vetrnica ne brani dobrega boja. Na spodnji strani lovk ima posebno orožje, prav za ta namen. Živomodre lise vsebujejo ožigalke, prav tako kot lovke. Vetrnica se zažene v svojo tekmico in jo z njimi napade. Med bojem letijo stran koščki kože in burno se sprožajo ožigalke. Na koncu mora prvotna stanovalka odnehati in se poklapano odpraviti drugam. Oditi mora vsaj tako daleč, da ni v dosegu lovk svoje nove sosede. Naša vetrnica pa se ponosno postavi na njeno mesto.Ko bo prišel čas za razmnoževanje, bodo semenčice , ki jih izloči samček, prišle v telesno votlino samice in oplodile jajčeca. Jajčeca se bodo razvijala v naši vetrnici, vse dokler se ne bodo izlegle ličinke in zlezle iz mame, da bodo plavale med planktonom. Ne bo minilo dolgo, ko si bo ličinka našla drugo vetrnico (ne glede na spol), zlezla v njeno telesno votlino in se razvijala naprej. Ko bo pripravljena na "rojstvo", jo bo "nadomestna mati" izstrelila v vodo. Kjer bo pristala, se bo pritrdila na podlago in začela svoje življenje kot polip z dvanajstimi lovkami. Vetrnice se lahko razmnožujejo tudi nespolno, tako da nastanejo novi polipi z brstenjem.


Vetrnica lahko na dan preleze do pol metra. Kljub temu, da je za svoj plen strupena, pa strup človeku ni nevaren, kar pa ne pomeni, da ni zelo neprijetno, ko vas opeče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar