nedelja, 7. februar 2016

MORSKI KONJIČKI

Okoli lista morske trave je zvita gosenica. Čakaj malo, gosenica?! Tukaj pa nekaj ne bo prav.

Kratkonosi morski konjiček (foto: Tihomir Makovec)

Prav res, "gosenica" je v resnici le rep morskega konjička. Med nerodnim pokončnim plavanjem se je ustavil in oprijel morske trave. Medtem ko se ziblje skupaj z listi, ga tako kot vsako jutro za nekaj minut obišče njegova družica. V pozdrav skupaj zaplešeta, plavata drug ob drugem in se vrtita. Za nameček še spreminjata barve. Ko se prepričata, da sta oba živa in zdrava, gresta vsak po svojih opravkih. Sinhrono plavanje jima poleg vsega uskladi tudi razmnoževalni ciklus, tako da sta istočasno pripravljena, ko bo prišel čas parjenja.

Dolgonosi morski konjiček (foto: Tihomir Makovec)

Naš morski konjiček se po jutranjem plesu odpravi na hranjenje. Pri tem ga počasno plavanje prav nič ne ovira, saj je odličen plenilec. Svojo najljubšo hrano, majhne rakce, lovi iz zasede. Ker se dobro zlije z okolico, še posebej, kadar ima tudi dolge izrastke, podobne algam, lahko v miru čaka, da se mu rakci dovolj približajo, da jih lahko hipoma vsrka v podolgovata cevasta usta. Med srkanjem rakcev se oglaša z nekakšnim mlaskanjem, kot da bi tleskal z ustnicami. Podobno se je oglašal tudi, ko je osvajal svojo družico.

Dolgonosi morski konjiček (foto: Tihomir Makovec)

To jutro se počuti drugače. Čeprav je obilno zajtrkoval, ga nekaj ščemi v trebuhu. Njegov trebuh je ogromen, a ne zaradi hrane. Samček je noseč! Pred mesecem in pol je samička v njegovo valilno vrečo odložila cel kup jajčec. Vendar se je moral pred tem pošteno potruditi. S samičko sta več dni plesala svatbeni ples. Spreminjala sta barvo, plavala drug ob drugem, se vrtela, držala za rep in se zaljubljeno oprijemala istega lista morske trave, medtem pa ji je kazal svojo prazno valilno vrečo. Ko so jajčeca končno našla pot do samčka, jih je oplodil s svojimi semenčicami, potem pa so se ugnezdila v tkivo njegove vreče in njihov razvoj se je začel.


Zdaj so otročički dovolj razviti, da lahko pridejo na plan. Ko pade večer, jih samček s krčenjem mišic izbrizga iz valilne vreče. Majceni morski konjički se poskrijejo po okolici, saj so izredno občutljivi in nemočni pred plenilci. Samček zanje ne bo več skrbel. Pravzaprav bo samički že naslednje jutro, ko ga bo prišla pozdravit, začel razkazovati, da je njegova valilna vreča spet prazna in je pripravljen na naslednjo pošiljko jajčec.

Zanimivosti:

- Pri nas živita dolgonosi (Hippocampus guttulatus) in kratkonosi (H. antiquorum) morski konjiček.
- Morski konjički nimajo lusk tako kot druge ribe, ampak njihova tanka koža prekriva koščene plošče, ki tvorijo členjen oklep.
- Na dan lahko pojejo tudi 3000 rakcev.
- Dolge razdalje prepotujejo tako, da se držijo plavajočega rastlinja ali plavajočih ostankov (npr. vej).
- Oči lahko premikajo različno, tako kot kameleoni.
- Njihovo rodovno ime je sestavljeno iz besed »hippos«, kar pomeni konj in »kampos«, kar pomeni morska pošast.

- Dolgonosi morski konjiček ima daljša cevasta usta in številne izrastke na glavi in hrbtu, vse do hrbtne plavuti. Kratkonosi nima izrastkov, njegovo telo pa je v celoti rebrasto. Oba sta sivorjave in rjave barve, lahko tudi lisasta, dolgonosi morski konjiček pa je lahko tudi zelene, rumene ali zelo blede barve. Zraste do 15 cm, kratkonosi morski konjiček pa do 12 cm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar