nedelja, 10. avgust 2014

Morski zajček

Včasih boste na obali našli na obali veliko črnorjavo kepo. To so naplavljeni veliki morski zajčki (Aplysia fasciata), predstavniki golih polžev in največjih polžev na svetu.

Veliki morski zajček med morsko solato

Morski zajček se prav po polžje premika po livadi morske trave zostere. Danes si je za hranjenje izbral travo, a rad ima tudi morske alge, predvsem morsko solato (Ulva sp.) in algo Polysiphonia. Njegovo okroglo, mehko telo, s tanko in skoraj ravno hišico, spominja na zajčka zaradi štrlečih tipalk na glavi – rinoforov. Z njimi izredno dobro voha in najde najbolj slastno vodno rastlinje.

Ko je bil še mlad, se je rad zakopal v mehak sediment in iz njega molel le tipalke in vhod v plaščevo votlino. Kot odrasel morski zajček pa je velik 30 cm in rad »poleti« naokoli s pomočjo svojih krilatih izrastkov - parapodijev.

Med pašo po zosteri se mu približa plenilska riba. Čeprav bi se zajček lahko izstrelil na reaktivni pogon, kot to počnejo glavonožci, pa tega gibanja ne obvlada najbolje. Večinoma se premika počasi, kot se to polžem pritiče. Zato pobeg pred plenilcem ni najboljša izbira. Na srečo ima skrito orožje; v vodo spusti rožnato zaveso »črnila«, ki ribo zmede.

Rožnat oblak za obrambo pred plenilci.

Oblak rožnatega pigmenta sicer ne zadostuje za pobeg, ker je morski zajček enostavno prepočasen, da bi izginil s plenilčevega obzorja, preden bi se ta rešil iz oblaka. Zato zajček iz druge žleze izloči še belo snov, ki v mešanici s pigmentom proizvede spojino, ki odvrne plenilca za dovolj časa, da zajček pobegne. Plenilcu se namreč zaradi posebnih kemikalij zazdi, da je hrana zanj v oblaku in pozabi na polža.

Oglejte si rožnat oblak v živo (6. minuta videa).

Barva oblaka je odvisna od vrste alg, s katerimi se zajčki hranijo. Glede na pigmente alg je »črnilo« lahko belo, rdečkasto ali rožnato. Nekateri morski zajčki za nameček zbirajo v telesu še strupe alg (na primer modrozelenih alg), ki jih pojedo, in jih lahko zamešajo tudi v oblak črnila.

Do zajčka priplavajo vonjave, ki se jim ne more upreti. Zajčki, pripravljeni za razmnoževanje, kličejo druge s pomočjo feromonov. Ker jih je tokrat še posebej veliko, sestavijo skupaj razmnoževalne verige. To lahko storijo, ker so dvospolni. Naš morski zajček je prvi v verigi in deluje kot samička. Zajček za njim je zanj samec in za naslednjega zajčka samica. Tako se razmnožujejo vsi naslednji v verigi, vse do zadnjega, ki deluje izključno kot samček.


Zanimivosti

- Največja vrsta Aplysia vaccaria  lahko zraste do 75 cm in tehta 14 kg ter je tako največji polž na svetu;
- Veliki morski zajček lahko tehta do 1,5 kg;
- Morski zajčki odložijo rožnate do oranžne verižice jajčec na plitvo dno, kjer izgledajo kot ogromen pladenj s špageti. Izvaljene ličinke nekaj časa živijo v plaktonu, ko pa zrastejo 1 – 2 mm, se spustijo na alge in v enem letu zrastejo do največje velikosti, nato pa se razmnožijo in poginejo.

Več podatkov16 komentarjev:

 1. Pozdravljeni.

  Pravkar sem se vrnila z otoka Lastova. V zalivu Kručica sem na desni strani zalivčka na dva metra globine opazovala morskega zajčka, ki je bil neverjetno prilagojen barvi kamenja na dnu; to je bilo sivo, črno in zelenkasto. Če je obmiroval, ga ni bilo mogoče ločiti od dna. Zajček je bil zelenkast, sivkast in s črnimi krogi po telesu (kot bi jih narisal s flomastrom). Ko sem mu nad teleščkom pomahala s plavutko, je odprl krilca, nakar je odmaknil krilca in vame je (kar strašljivo) zazevala črna notranjost. Če je spustil kaj črnila, je bilo črno. Zelo počasi, a vtrajno se je plazil po dnu in grizljal rastlinje. Lp, Ranka Ivelja

  OdgovoriIzbriši
 2. Pozdravljeni,

  Hvala za vaš prispevek! Mnogi goli polži so s svojimi barvami res izredno dobro prilagojeni na okolico in se lahko odlično skrijejo, nekateri pa so bolj živo obarvani in s tem opozarjajo na svojo neokusnost in strupenost.

  Lp, Maja

  OdgovoriIzbriši
 3. Ali je možno da bi med parjenjem proizvajali pokljajoč zvok? Naletela sem namrec na klobčič teh polžev, hkrati pa opazila pokljajoč zvok, podoben tistemu, ki se ustvarja, ko imamo v ustih, tiste pokljajoče sladkorčke "pokalice". (upam, da veste kaj mislim)
  Hvala za odgovor ker mi je stvar res zanimiva.
  LP Helena

  OdgovoriIzbriši
 4. Otok Šolta (SV del), v uvali Stinjiva, se je 15.9.2018 pasel veliki morski zajček (rjave barve. Zelo lepo presenečenje. Prvo srečanje.

  OdgovoriIzbriši
 5. Včeraj smo ga videli pri Splitu, Kaštel Štafilič.

  Lp

  OdgovoriIzbriši
 6. Trenutno se nahajamo na otoku krapanj in ga opazujemo.

  OdgovoriIzbriši
 7. Danes smo ga videli v Uvali Borovo na Lastovu

  OdgovoriIzbriši
 8. Danes je en tak zajček (cca 30 cm) priromal v zaliv v kampu v Vodicah, kjer ga je skoraj naplavilo na obalo.

  OdgovoriIzbriši
 9. danes smo ga opazovali na otoku Hvaru v Zavali...res lepo

  OdgovoriIzbriši
 10. Včeraj viden v zalivu Grebišče v Jelsi na Hvaru. Ker česa takega se nikoli nismo videli niti slisali, smo morali raziskati kaj naj bi to bilo. Narava je res neverjetna. Hvala za vaše informacije.

  OdgovoriIzbriši
 11. Avtor je odstranil ta komentar.

  OdgovoriIzbriši
 12. včeraj zvečer smo ga gledali v Kopru, pravo presenečenje

  OdgovoriIzbriši
 13. Mi ga danes opazujemo na Korculi, uvala Gradina. Celo dva se paseta na algah in travi

  OdgovoriIzbriši
 14. Danes sva s prijateljico enega reševale. Morje ga je nalavilo na obalo. Ko sva ga dale v morje je spustil rdečo barvo.
  Upam, da sva ga rešile.

  OdgovoriIzbriši
 15. Zelo verjetno, da sta ga. Zelo pohvaljeni! Očitno pri takših reševanjih zajčkov ne gr prehitro za obupat. Po večjem neurju na Pelješcu (Lovište) smo tudi mi drugo jutro naleteli na obali na zdrizasto kepo pretežno rjavkaste barve, za katero smo mislili, da je nekakšen morski klobuk ali meduza. Kljub precej "obupnem" izgledu smo ta kup le previdno prenesli nazaj v morje in že po kratkem času se je kepa začela malo premikati, nato je spustila precej izrazito rdeče-rožnate barve, na koncu pa se nekako odprla, pokazala nekaj krilom/plavutim podobnega in končno počasi odplula. S tem našim uspehom smo bili zelo zadovoljni in kasneje skušali ugotoviti v razgovoru z domačini, kaj naj bi to bilo, a nismo bili prav uspešni. No, končno je Google le pojasnil vso zadevo. Ta naš zajček je moral biti naplavljen na obali vsaj nekaj ur preden smo ga mi našli, pa je očitno vseeno preživel.

  OdgovoriIzbriši
 16. Danes je poatruljiral ob obali Zaostroga. Prvič videl.

  OdgovoriIzbriši