sobota, 27. avgust 2016

Meduze in rebrače

Ker se te dni v morju pojavlja večje število meduz in rebrač, je tu nekaj osnovnih podatkov.

Rebrače (Ctenophora)

Čeprav izgledajo kot meduze (v angleščini jih boste skupaj z meduzami našli pod imenom "jellyfish"), nimajo ožigalk in strupnega aparata, zato vas ne opečejo. Njihovo telo je prozorno, vendar se modrikasto ali rožnato svetlika. Je jajčaste ali še bolj podolgovate oblike in navadno so na njem opazni podolžni trakovi (rebra) z migetalkami, ki se zaradi odboja svetlobe mavrično svetlikajo. Ob natančnejšem opazovanju boste videli, da je njihovo telo dvobočno somerno (iz dveh enakih polovic), kar jih prav tako razlikuje od meduz.

Mnemiopsis leidyi (morski oreh) (foto: MBZ)
Mnemiopsis leidyi (morski oreh) (foto: MBZ)


Preberite si več o rebračah


Meduze, ki se trenutno pojavljajo, in njihova strupenost glede na MedJellyRisk

Morska cvetača Cotylorhisa tuberculata

ima velik sploščen klobuk s polkrožno izrastlino na sredini, zaradi česar je videti kot ogromno jajce na oko. Je zelenorjave barve zaradi simbioze z algami, ki živijo v njem. Pod klobukom so številni izrastki belkaste in vijolično modre barve. Glede na literaturo so njene ožigalke prenežne, da bi prebile našo kožo, zato je njihov pik v najslabšem primeru malce dražeč.

Foto: MBZ

Uhati klobučnjak Aurelia aurita 

ima velik (tudi do 40 cm) prozoren sploščen klobuk na katerem so dobro vidne 4 spolne žleze v obliki podkev, ki se vijolično svetlikajo. Izpod klobuka raste 16 lovk, na robu klobuka pa še večje število tankih lovk. Njene ožigalke ljudi ne motijo kaj dosti.

© Hans Hillewaert / , via Wikimedia Commons

Kompasni klobučnjak Chrysaora hysoscella 

ima na sploščenem klobuku (pri mlajših je še polkrožen) značilen progast vzorec iz 16 radialnih rumenorjavih pasov. Pod klobukom ima 24 lovk iz roba klobuka pa še 32 tankih lovk. Klobuk zraste do 30 cm, lovke pa do 1 meter. Njihov ožig je neprijeten in dražeč.

Foto: MBZ

Morski klobuk Rhizostoma pulmo 

je bele barve z izbočenim klobukom in zraste do 20 cm. Kljub svoji velikosti ima zelo šibke  ožigalke, ki ne morejo raniti človeške kože, ožig je lahko samo neprijeten. Zato lahko v njeni bližini in  med njenimi ožigalkami pogosto opazujemo mlade ribe.

By David Patras (Own work)
[GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or
CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)],
via Wikimedia Commons

Mesečinka Pelagia noctiluca 

ima polkrožni klobuk, 8 lovk in 16 tankih lovk na robu klobuka. Je rožnate barve in posuta s temno vijoličnimi pikami. Ima precej močan strup, ki nas opeče, vendar je po osemdesetih letih, ko je bila pri nas precej številčna, njeno število močno upadlo in jo lahko le redko srečamo.

© Hans Hillewaert / , via Wikimedia Commons


Olindias phosphorica

je majhna prozorna meduza, ki ima na klobuku rdeč križ. Njen ožig je nežen, pogosto ga niti ne opazite. Nekaj več podatkov najdete na tem linku.

Foto: MBZ
                                                           

Ne pozabite, da meduze večinoma zelo slabo ali pa skoraj nič ne plavajo in so prepuščene vodnim tokovom, tako da se jim zlahka izognemo. Meduze, ki jih prinese na obalo, po navadi končujejo svoje življenje in jih le nemočne nosi morje. Je pa res, da ožigalke ostanejo aktivne tudi v ostankih meduze, ko je le-ta že davno poginila, zato nas včasih v morju kaj zaskeli, ne da bi kaj videli.

Lektorirala: Ana Bohte.


Ni komentarjev:

Objavite komentar